Hvordan bry seg mindre om plagsomme tanker. 

01/18/2021

Jeg har over flere år vært plaget med tinnitus (øresus). Det har vært så ille at i perioder har jeg vært sykemeldt og jeg har flere ganger følt at dette orker jeg ikke å leve med. Men nå er tinnitus plagene mine minimale og ikke noe jeg bryr meg noe spesilet om (selv om lyden fortsatt er der like mye).

Dette har jeg fått til etter flere opphold på rehabliteringsentre og vært på forskjellige kurs og lest diverse bøker. Og grunnen til at jeg tar opp dette her er at Geir Wigtil og Karianne Kalseth i boken "hvordan gi litt mer f*en" sammenligner det å ha vonde tanker med tinnitus (1). Dette synes jeg er en meget god sammenligning da jeg har hatt begge deler, og ser at mange av de samme teknikkene for å få fikse det ene vil kunne fungere like bra på det andre. Og det og gå rundt og fokusere på mange unødvendige vonde tanker er absolutt noe jeg vil si at reduserer lykken, og derfor ønsker jeg å skrive litt om hvordan man skal klare å ikke bry seg om de vonde tankene. 

 • Lære å akseptere tankene. 
  Det er viktig at man forstår at det å ha bekymringer og plagsomme tanker er helt normalt, og at hvis du prøver å kjempe mot bekymringene og plagsomme tanker vil dette kun forsterke problemet. Men ved å akseptere at tankene er der og ikke bruke energi på å få de bort vil de etter hvert også bli mindre plagsomme og få mindre kontroll over deg. Det vil da også være lurt å begynne å gjøre noe du liker som å gå en tur, være sammen en venn eller noe annet praktisk og konkret. For da vil de plagsomme tankene få enda mindre plass (2)

 • Få ett overblikk over tankene og se om de faktisk er reelle.
  Med tinnitussen som jeg slet med var det lett å få tanker som for eks. dette orker jeg ikke mer, jeg kommer til å bli sprø, jeg klarer ikke å konsentrere meg og den tapper meg for all energi. Dette kan antagelig gjelde like mye andre tanker som for eksempel om man har sosial angst, man ikke liker hvordan man ser ut eller at man ikke tror man er god nok. Og da bygger man opp tanker og forestillinger som antagelig ikke nødvendigvis er reelle. 

  For da jeg tenkte alle de negative tingene så føltes de veldig reelle, men når jeg har fått tankene litt på avstand, så ser jeg fort at mange av tankene var sterkt overdrevne. Ja, jeg følte at jeg kom til å bli sprø, men det hadde jeg følt i lang tid, og ble ikke eller har ikke blitt sprø, eller tankene om at jeg ikke klarer å konsentrere meg om å jobbe, viste seg også å være sterkt overdrevet. For jeg oppdaget at jeg klarer å jobbe noe og holde konsentrasjonen en liten periode. Og etter å ha klart det, merket jeg at jeg klarte å holde den i lengre og lengre perioder. Slik at da så jeg at det jeg tenkte ikke nødvendigvis hadde noen rot i virkeligheten og at jeg var mye sterkere enn det jeg først tenkte. 

  Og skulle tankene faktisk være reelle, så vil jeg anbefale å bruke SOAL teknikken (du kan lese mer om denne under punktet Sinne). For da vil du lære deg å se etter om det er noe du kan gjøre med det du er bekymret for eller som plager deg, og ut i fra det enten finne noe som fikser problemet eller lære deg å godta at slik er det og da gå videre. 

 • Bestem deg for når du skal bruke tid på tankene dine.
  Dette høres kanskje litt rart ut, da jeg ovenfor snakker om at man ikke kan styre tankene. Men ett tips jeg har hørt fra mange og lest om er at man kan sette av en bestemt tid på døgnet for å gruble og tenke på plagsomme tanker. Ved å gjøre det kan det bli lettere for deg å si til deg selv når de dukker opp, at dette skal jeg ikke tenke på nå, men jeg noterer det ned på mobilen eller i en liten bok, også skal jeg tenke på dette i morgen kl. 17:00 til 17:20. Da vil det kunne bli enklere for deg å gi slipp på tankene der og da, for du vet at du skal se på det til et bestemt tidspunkt. Og når tiden for tenkingen kommer, så kan det godt være at problemet eller bekymringene ikke lenger virker så farlige eller store, da du ikke er midt oppe i situasjonen og du klarer å se på tankene med et nytt blikk og gjøre en bedre vurdering av hvordan situasjonen faktisk er. 

  Når tiden du har satt av til tenking er over er det lurt å gjøre noe aktivt og helst noe du liker godt med en gang, slik at du klarer å gi slipp på tankene og skifte fokus til noe annet. (2)

 • Lær å være snill mot deg selv. 
  Hvis du gjentatte ganger tenker negative ting om deg selv, så kan det være lurt å prøve å bli bevist på hvordan du snakker til deg selv. Eks. hvis du hele tiden går rundt å tenker at jeg er mislykket og klarer ingen ting, kan du tenke etter om dette er noe du ville sagt til et annet menneske, slik som ungen din eller bestevennen din. For hvis du ikke ville ha sagt det til dem, og du ikke tror at det ville ha hjulpet de at du stadig sa alle de dårlige tingene til de, så hvorfor sier du det til deg selv?

  For ved å bry seg mer om deg selv, vil det være enklere å klare å snu dårlige vaner (3). Her kan det være lurt å bli bevist på når du snakker stygt til deg selv, og da arrestere deg selv. Og si dette er ikke sant, eller flytte fokuset til konstruktive tilbakemeldinger. Du kan også bruke mindfulness øvelser for å hjelpe deg med å bli bedre til å tenke og ønske deg selv godt. 

 

1 - G. Wigtil og K.K. Christensen - Hvordan gi litt mer f*en - 4. opplag 2020 s.176-177
2 - T. Berge & A. Repål - Lykketyvene - 4. opplag 2020 s.106-108
3 - https://self-compassion.org/the-motivational-power-of-self-compassion/