Sinne

01/04/2020

Sinne er noe de fleste kan føle på fra tid til annen. Og i dagliglivet er det ikke akkurat mangelvare på ting mang kan være sinna på. Alt fra alle idiotene i trafikken, til naboen som alltid skal klippe plenen med motorgressklipper på søndager. 
Men hjelper det å være sint deg noe, og hvem påvirker sinne mest negativt?

Jeg føler at sinne påvirker meg selv mer negativt enn positivt. Eks. hvis jeg kjører bil, også er det noen som svinger inn rett foran meg som gjør at jeg må bråbremse for å unngå en kollisjon. Hvis jeg da begynner å banne og skrike, vil det kun påvirke meg selv. For personen i den andre bilen, vil mest sannsynlig ikke en gang høre eller se meg. Slik at ved da å ha blitt sint har jeg kun vært med på å gjøre dagen min litt dårligere, spesielt hvis jeg holder på sinnet og ikke klarer å slippe det før det har gått lang tid. 

Et verktøy som Dr. med. Andries J. Kroese bruker som heter SOA(r+r)L synes jeg fungerer kjempebra på sinne. Dette er hovedsakelig ett stressmestringsverktøy, men siden sinne også er forbundet med de samme symptomene som oppstår når man blir stresset vil det fungere like bra på sinne. 
S står for Stopp opp, O står for observer, A står for aksepter, r+r står for reflekter og responder og L står for La gå (1). 

Her skal jeg vise deg hvordan du kan bruke SOA(r+r)L i eksempelet mitt ovenfor når man er ute å kjører bil:

  • Stopp opp - Her gjelder det å bli bevist på at nå blir jeg sur og må roe meg ned (en hendelse skjedde som jeg ikke likte). En god måte å gjøre dette på er å fokusere på pusten din (anbefaler her å lære seg pusteøvelser (2)). 
  • Observere -  Her bare registrerer du for deg selv hva som skjedde (den andre sjåføren kjørte på en farlig måte) uten å gjøre noe mer. Akkurat som om du ser på en film.

  • Aksepter - Her skal du akseptere at observasjonen er slik som den er (sjåføren kjørte på en farlig måte). Men viktig å huske på at det ikke er meningen at du skal trenge å godta det som har skjedd.

  • Reflekter og responder - Når du nå først har brukt SOL, vil du stå i en bedre situasjon til å ta gode avgjørelser. Da kan du reflektere over hvorfor kjørte den andre personen slik, var det kanskje noe annet som igjen ledet til at han gjorde som han gjorde, som et hull i veibanen eller en annen trafikant? Kan det være at personen har en dårlig dag og er sent ute til noe? Etter at du har reflektert igjennom dette vil du kunne gi en mye bedre respons. For hvis du ser at det var en unge som hadde løpt ut i veibanen til bilen som svingte brått inn foran deg, vil du for eksempel ikke hisse deg opp å synes at føreren av bilen er en idiot men en som var flink å klarte og ikke kjøre på barnet

    For å gjøre det enda enklere å ikke bli frustrert og reagere med sinne, kan man gjøre som Arnt Sæter sa i et meget spennende foredrag jeg hørte av han. Si til deg selv, "sa han virkelig det, han er spesiell" eller "gjorde han virkelig det, det var spesielt" med en humoristisk tone, for da vil du også merke at det er mye vanskeligere å bli sint (3).

  • La gå - Etter at du har fått reflektert og respondert, vil du vite at du har nå gjort det du kunne og det som du ønsket å gjøre i situasjonen, dermed kan du også slippe å gruble noe mer rundt situasjonen om hva du kunne/burde ha gjort. Men hvis du uansett fortsetter å gruble på situasjonen i etterkant og du ikke lenger vil ha mulighet til å gjøre noe med situasjonen for bilen som kjørte foran deg er langt borte, skal du bruke SOAL uten r+r, slik at du kan akseptere at du gjorde som du gjorde og la det gå.  

Noe av det som også er bra med å klare å la ting man er sint for la gå, er at man unngår å la sinne for en ting, gå utover en uskyldig 3 part. Som for eks. hvis du har en dårlig dag på jobben og føler deg sint å frustrert når du kommer hjem på kvelden, så kan det hende at du begynner å kjefte på partneren din for en liten fille ting som du normalt ikke bryr deg så mye om. Dette er også noe å tenke på hvis noen andre blir sinna på deg. For det trenger nødvendigvis ikke være deg de er sinte på, men de har bare ikke klart å kvitte seg med sinne som gjelder noe annet, slik at det går ut over deg. 1 - Andries J. Kroese, dr. med. Mindfulness på 1-2-3 Et dilemma - 2014 
2- https://utforsksinnet.no/tre-pusteovelser-hjelpe-deg-slappe-av/
3 - På grunn av at hukommelsen ikke er som et fotografi (ivertfall ikke min) kan det godt være at Arnt brukte litt andre ord, men her tenker jeg esensen i burdskapet er det samme og at det er det som er viktigs.