Hva angrerer vi på ved livets slutt

04/30/2020

Noe av det viktigste for å ha mest mulig glede i livet ditt, tenker jeg er å alltid prøve å gjøre det du har mest lyst til å gjøre. Og da virkelig tenke igjennom om det du gjør er det du har mest lyst til å gjøre og at det følger verdiene dine. For alle mennesker har noe de angrer på, og hvis du klarer å være bevist på at kanskje noen av valgene du gjør ikke er de beste for deg, så kan du klare å endre de valgene før det er for sent.

I denne posten skal jeg ta for meg fem ting som sykepleieren Bonnie Ware har funnet ut at de flest mennesker angrer på når de vet at de snart skal dø, slik at du kan være bevist på hvilke feil folk flest tar, og dermed unngå å gjøre de samme feilene. 

Sykepleier Bonnie har i mange år jobbet med palliativ behandling, (behandlingsform hvor de hovedsakelig jobber med å lindre og redusere symptomene til en sykdom isteden for å finne en kur. Og det er fokus på å øke livskvaliteten og redusere smerten (1) ). Hennes pasienter var de som hadde reist hjem for å dø. Og hun var sammen dem de siste 3 til 12 uker av livene deres. Og i løpet av den tiden hadde hun mange samtaler med de, og noe av samtalene var om de angret på noe i livet. Og med de samtalene oppdaget hun at det var 5 ting som gikk igjen (2):   

"1. Jeg skulle ønske jeg hadde mot til å leve livet mitt slik jeg selv ønsket og ikke slik som andre forventet av meg."

Dette var det vanligste de angret på. For når menneskene innså at livet deres snart er over og ser tilbake på det, er det lett å se alle drømmene de ikke fikk fulgt på grunn av valg de tok eller ikke tok.  

"2. Jeg skulle ønske jeg ikke jobbet så hardt".

Dette sa alle hennes mannlige pasienter, som savnet tid med partneren og barna deres. Men i dagens Norge, vil jeg tenke at dette vil kunne gjelde like mye for kvinner som for menn. 

Jeg tenker det er mange som tror at det å tjene masse penger og sørge for at barna deres har alt av materielle goder som de kan tenke seg er det beste man kan gjøre. For med all reklamen som hele tiden forteller oss hva vi trenger, og viser hvor glade man blir hvis man har "det" produktet, og glorifiseringen av kjendiser som har masse penger og ser ut til å leve drømme livet, er det kanskje ikke så rart at mange blir påvirket til å tro det. Men hvis man tenker etter så vil nok de aller fleste kunne se at det å ha et stor hus, hytte og båt ikke nødvendig vis gjør livet så mye bedre. Men at det skaper mer unødvendig stress og engstelser.

Så hvis man klarer å finne ut av hva som virkelig betyr noe for deg, kan man tilpasse arbeidsmengden til det man faktisk trenger. For det er ikke sikkert at man trenger å ha et så stort hus, 2 eller 3 biler, hytte og båt. Og hvis du ser at det er masse dyre ting du ikke trenger, så vil du også se at du nødvendigvis ikke trenger å tjene så mye penger heller. Slik at du kan finne en jobb hvor du kan få en bedre jobb og fritids balanse, hvor du kan fokusere på de tinge som virkelig betyr noe, som å tilbringe mer tid med barna, partneren din, venner, familie eller hobbyer du liker å holde på med. 

3. Jeg skulle ønske jeg turte å vise mine følelser. 

Under dette punktet forteller Bonnie om alle folkene som har undertrykket følelsene sine, og som resultat av det har de slått seg til ro med en "ok" tilværelse uten og klare å virkelig bli den de kunne blitt. Og på grunn av dette utvikler flere sykdommer som kommer av bitterhet og harme. 

Hun forteller videre om viktigheten ved å være ærlig om følelsene dine til personene som er rundt deg, for det vil enten styrke relasjonene eller så vil det avsløre de dårlige relasjonene som du har det bedre uten. 

Dette er et punkt jeg jobber veldig mye med, for jeg har ofte vært alt for opptatt av å behage andre og tilpasse meg dem. Slik at nå fokuserer jeg på å være ærlig med dem rundt meg, for det er mye bedre å finne raskt ut om man virkelig passer i et vennskap, forhold eller jobb, slik at man hele tiden omgås med andre som man virkelig liker.

Etter inspirasjon fra Yale professor Dr Laurie Santos (3) skrev jeg et brev til en god venn hvor jeg skrev om mange av de tingene jeg satte pris på med han og vennskapet vårt, og dette brevet leste jeg opp for han. Og overraskende var dette mye mindre kleint enn først antatt. En stund senere åpnet den samme vennen seg opp for meg og fortalte meg om noe han slet med. Og nå synes jeg at vi har kommet enda nærmere hverandre og jeg er veldig glad for at jeg leste opp brevet for han. 

4. Jeg skulle ønske jeg holdt kontakten med vennene mine. 

Når man får familie og jobb, er det lett at kontakten med venner blir dårligere og man oppdager for sent hvor viktig vennskap er. Forskning viser at det å ha gode venner er viktig for helsen, da det er med på å gjøre at man holder seg i fysisk aktivitet som gir bedre helse og livskvalitet (4).

Bonnie forklarer at mange angrer på at de ikke ga vennskapene sine den tiden og anstrengelsen det fortjente, og at alle savner vennene sine når de ligger for døden. For på slutten av livet er det kjærlighet og vennskap som er det viktigste. 


5. Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være lykkeligere.

Ca. 30% av hvor lykkelige vi mennesker er bestemmes av genene våre, det vil dermed si at ca. 70% av hvor lykkelige vi er bestemmes av andre faktorer som  livshendelser, belastninger, sosiale relasjoner og helse (5). Alle disse punktene er ting vi kan være med på å styre, og dermed direkte påvirke vårt lykkenivå. Bonnie forklarer her at dette er noe mange personer ikke oppdager før helt på slutten av livet, for på grunn av redsel har de fulgt de samme gamle trygge vanene og latet for seg selv og andre at de var fornøyde med det.

Og hun avslutter med å si noe jeg er veldig enig i. Nemlig at "live er et valg. Det er ditt liv. Velg bevisst, velg klokt, velg ærlig. Velg Lykke".  


Hvis du føler at punktene som er tatt med her ikke passer til ditt liv, håper jeg du bruker litt tid på å reflektere over hva du tror du kommer til å angre på når livet ditt går mot en slutt, og at du klarer å leve et så godt liv som mulig. 


1. https://no.wikipedia.org/wiki/Palliativ_behandling
2. https://bronnieware.com/blog/regrets-of-the-dying/
3. https://www.happinesslab.fm/season-2-episodes/episode-2-pj-and-alex-love-to-gripe
4. https://forskning.no/oslomet-forebyggende-helse-partner/gode-venner-er-viktig-for-helsa/437109
5. https://forskning.no/partner-psykologi-universitetet-i-oslo/vi-har-lykken-med-oss-i-genene/1293021