Hjelp andre

04/29/2020

Noe av det beste du kan gjøre for å øke din egen lykke er å hjelpe andre. Det er utrolig mange forskjellige måter man kan hjelpe andre mennesker, og det er lett å finne noen som trenger hjelp hvis man først begynner å se. 

Finansiell hjelp.

Hvis du ønsker å få mest mulig glede ut av pengene du har, kan det være lurt å være bevist på hva som kommer til å gi deg mest glede. Forskning viser at det å gi noe til en annen person gir mer glede enn å kjøpe noe til seg selv (1) . Slik at hvis du har penger til overs og du lurer på hva du skal bruke de på, er det beste å bruke de på noe som gleder andre, isteden for å kjøpe noe til deg selv. Her er det ikke beløpet på gaven du gir som er det viktige, men at du ønsker å glede et annet menneske. 

Som tidligere skrevet gir heller ikke ting man kjøper til seg selv, noen langvarig lykke, og den beste tingen man kan kjøpe for lykke er opplevelser. Derfor vil jeg anbefale deg å kjøpe en opplevelse til en venn og deg selv, da får du gleden av å gi, dere får gleden av å være sosiale sammen og dere får gleden ved å oppleve noe som skaper gode minner.

Andre måter å hjelpe på

Hvis du ønsker å hjelpe noen behøver du ikke å bruke penger for å få det til. Du kan hjelpe noen i familien din med f.eks. å rydde, ordne noe i hagen, dra å handle for dem. Det samme kan du gjøre for naboene dine om de skulle være i en situasjon som gjør at de ikke klarer vanlige gjøremål.

Det finnes også mange forskjellige frivillige organisasjoner som alltid trenger noen ekstra frivillige til å bidra. Og skal du hjelpe til med noe frivillig arbeid, så finn noe du synes er gøy og passer til dine verdier.  

Tren opp din hjelpe muskel

Det å hjelpe andre kan for mange føles unaturlig og skummelt. Og ofte så tenker mange at de har lyst å hjelpe noen, men stopper med tanken. I podcasten The Happiness Lab s2e1 tar Dr. Laurie Santos opp hvordan man kan trene opp hjelpemuskelen din. For der tar hun for seg hvordan og hvorfor noen mennesker gjør helt utrolige ting for andre, slik som å donere bort organer til helt ukjente mennesker. Hovednøkkelen til det å bli bedre til å hjelpe andre, er som med det aller meste. Starte i det små og gradvis øk til du kommer dit du ønsker å være. 


1. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-social-self/201012/giving-really-is-better-receiving