Hvordan praktisk nå ditt mål

04/01/2020

Etter at du har kommet frem til hva du ønsker å oppnå, så gjelder det å lage en plan for hvordan du skal klare å oppnå det du ønsker. Jeg tenker at den sikreste måten til å nå målet ditt på, er å lære deg selv mange nye gode vaner, og klare å bryte en del av dine dårlige vaner. Så her skal jeg ta for meg hvordan du etablerer nye vaner og hvordan du kvitter deg med dårlige samt vise dere hvordan en detaljert plan for å bli litt lykkeligere kan se ut. 

Waren Buffett som er USAs 6 rikeste person i 2020 (1), forsto tidlig effekten av renters renter effekten og det er en av grunnene til at han klarte å bli så rik (2). Renters rente effekten er at små gjevne renter kan over tid utvikle seg til å gi store gevinster. Eks. hvis du sparer kr. 1 000 hver mnd. i 30 år vil du ha spart opp kr. 360 000, men hvis du sparer kr. 1 000 hver mnd. men du har plasert pengene ett sted hvor du får 10% årlig avkastning, vil du allerede etter 15 år ha spart over kr. 400 000. Fortsetter du å spare i totalt 30 år vil du ende opp med over 2 millioner kroner, som er over 5 ganger så mye som det du får uten renters rente effekten(3).

Grunnen til at jeg forklarer dette er at James Clear i boken Atomic Habits, har kommet frem til at det å forbedre seg 1% hver dag vil kunne ha samme effekt som renters rente effekten, og gi deg resultater som er nesten 37% bedre etter ett år. 

Og for å nå målet ditt er det viktig å være bevist på hvor viktig de små valgene du tar hver dag vil være. 
James Cleare har kommet frem til at følgende punkter er viktig for å etablere en god vane:

  1. "Gjør det synlig" - her gjelder det å bli klar over hvilke vaner du har, hva du ønsker å gjøre, bestem deg for når du alltid skal gjøre den nye vanen du ønsker å implementere.
  2. "Gjør det fristende" - Er det fristende er det mye større sannsynlighet for at vanen blir værende. Eks. ønsker du å meditere oftere, kan du lage deg en regel hvor du bestemmer deg for at når jeg kommer hjem fra jobb skal jeg meditere i ti minutter, og etter at jeg har meditert skal jeg legge meg ned på sofaen og slappe av med å se på TV).
  3. "Gjør det lett" - Sørg for at når du skal gjøre vanen er det minst mulig motstand, og her er det viktig å huske på at for å lære seg en ny vane må man gjøre det mange ganger, slik at det er viktigere at du gjør noe ofte enn at du gjør noe sjeldent men lenge. Eks. ønsker du å jogge på morgningen, klargjør treningsklærne kvelden før og legg de ved side av sengen, og start med å kun ta en to minutters joggetur.
  4. "Gjør det tilfredsstillende" - Gi deg en form for belønning rett etter at du er ferdig med det du har gjort. Eks. kos deg med noe frukt, eller noe så enkelt som å skrive ned i en logg hvor du har oversikt over hvor ofte og mye du har utført vanen. Hvis du fører logg kan du også bestemme deg for at etter at jeg har gjort vanen så og så mange ganger skal jeg reise på kino, gå ut å spise eller noe annet du synes er moro.  

I tillegg til de 4 punktene ovenfor er det også veldig viktig med selvmedfølelse, spesielt hvis du skulle mislykkes med noen av målene. For det å være streng med seg selv og si til seg selv at nå må du ta deg sammen og ikke være så lat, vil fungere veldig dårlig på de aller fleste, men det å si til seg selv at dette forstår jeg at er tungt, og det er helt ok å ikke klare alt men at man skal gjøre så god man kan, og må bare finne en annen måte å løse problemet på, vil kunne være med å øke mulighetene for å klare målene dine betraktelig (4). Mindfulness kan være en god måte å utvikle mer selvfølelse, for det vil kunne øke bevisstheten din på hvordan du faktisk har det og det å kjenne på og godta de vanskelige følelsene.

Men for å klare å faktisk nå målene og vite at man implementerer de riktige vanene som vil gjøre at du kommer nærmere målet ditt, kan det være lurt med en konkret plan for hvordan du skal nå målene dine. Denne planen synligjør hva du ønsker å oppnå, og hvor du er i ruten for å klare å nå målet. Her har jeg satt opp min plan for å oppnå en av verdiene mine som er er å være en sosial person:


Det er viktig å merke seg at her vil jeg ikke være ulykkelig helt til jeg har klart å nå alle målene, men at dette viser hva jeg konkret mener at jeg må gjøre for å være en person som er lykkelig og tilfreds med livet.

Slik at når jeg jobber med planen min, så prøver jeg ikke å bli en mer sosial person, jeg er en sosial person, som igjen er en som er tilfreds med livet. Og jeg kan fortsatt være en sosial person før jeg for eks. har klart å melde meg på en idrett, eller klarer å omgås venner så ofte jeg ønsker, fordi jeg gjør steg som sosiale personer gjør.

Og husk det at du hopper over en vane en gang, er ikke så farlig. Men at hvis du gjør det er det viktig å ikke dømme deg selv og isteden godta det, og slik sørge for at du ikke hopper over vanen flere ganger etter hverandre. Og merker du at vanen blir vanskelig å følge, kan det være lurt å se på om du prøver å lage deg en for krevende vane, og isteden burde begynne med noe som er enda mindre vanskelig å få til. Det kan også være verdt å vite om "extinction burst" (5) fenomenet som handler om at hvis du prøver å endre en vane vil du etter en stund få ekstremt lyst til å gjøre den vanen, og det er her mange feiler og detter tilbake. For eks. hvis du skal slutte å spise sjokolade, da vil du kanskje fint klare deg noen dager uten, men så plutselig vil du få en kjempetrang til å spise sjokolade og hvis du da begynner å spise sjokolade vil du antagelig spise mye mer enn det du normalt pleier å spise. Trikset her er å være klar over det og å gi deg og kroppen din andre gode belønninger, helt til du ikke lenger har noe spesielt lyst på sjokolade.

Og skulle du sprekke, så må du for all del ikke gi opp, men starte på nytt og finne ut hva som gjorde at du sprak og hvordan du kan unngå å gjøre det igjen. For som en del hevder at Albert Einstein sa "Galskap er å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et helt annet resultat". 


1 - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Americans_by_net_worth
2 - https://www.cnbc.com/2020/09/08/billionaire-warren-buffett-most-overlooked-fact-about-how-he-got-so-rich.html
3 - https://www.dnb.no/sparing/sparekalkulator.html
4 - https://self-compassion.org/the-motivational-power-of-self-compassion/
5 - Boken "You are not so smart" av David McRanay